martes, 7 de julio de 2009

Social Watch: Índex d'Equitat de Gènere

Social Watch (Control ciutadà) és una xarxa internacional d'organitzacions de ciutadanes i ciutadans que lluita per l'erradicació de la pobresa i les seves causes amb la finalitat d'assegurar la distribució equitativa de la riquesa i la realització dels drets humans. Els seus compromisos són la justícia social, econòmica i de gènere.
Anualment i des de 1996, l'entitat presenta un informe que pretén reflectir la realitat mundial de les desigualtats. L'últim que s'ha presentat és el de 2008, que es publicà el passat mes de maig. El valor d'aquests informes rau en la seva dimensió internacional i per ser una bona eina estadística, tant quantitativament com qualitativa.
Social Watch ha incorporat als seus darrers informes, l'Índex d'Equitat de Gènere, l'IEG, que busca mesurar el grau d'equitat de gènere en els diferents països, sense tenir en compte el grau de desenvolupament socioeconòmic de la població. Aquest indicador es basa en informació disponible i comparable en l'àmbit internacional i permet posicionar i classificar els països d'acord amb tres dimensions bàsiques: educació, activitat econòmica i apoderament (grau de participació en òrgans de presa de decisions).
Les xifres de l'IEG revelen diferències en els resultats de les tres dimensions. Mentre que en l'àmbit de l'educació és on més ha disminuït la bretxa de gènere, en la dimensió econòmica es compten tants avenços com retrocessos. Així mateix, en la dimensió d'apoderament hi hagut un augment accelerat de dones en escons parlamentaris, tot i que la paritat és lluny d'assolir-se.
En la dimensió econòmica, es mesuren les diferències entre dones i homes en la participació en l'activitat econòmica (sense considerar l'activitat agrícola), així com les diferències salarials. Les dades en aquest àmbit tenen tan connotacions positives com negatives. Si bé per una banda, s'aprecia un augment gradual en la proporció de persones ocupades de sexe femení, per una altra banda, es constata que les dones reben de promig la meitat d'ingressos que els homes. L'informe esmenta també que, particularment en aquesta dimensió, es revela la persistència d'una forta discriminació.
Social Watch fa èmfasi en què darrere dels casos amb més èxit de països que avancen en l'Índex d'Equitat de Gènere hi ha mesures afirmatives com quotes de gènere per a la participació política en cossos electorals i regulacions pro-equitat en el mercat laboral.
L'IEG permet també determinar les tendències evolutives, comparant l'índex actual amb el de cinc anys enrere. Al 2008, l'IEG classifica 157 països en una escala en què el 100 indicaria la inexistència de bretxa de gènere en totes les dimensions; l'Estat espanyol, se situa en la posició 77.
Podeu consultar l'informe a:
http://www.socialwatch.org/es/informeImpreso/pdf/SocialWatch-Informe-2008-esp.pdf